záhradkári Rosina

Krídlatka japonská

Zverejnený: 28.11.2023

Krídlatka japonská – pohánkovec japonský - obdivuhodne životaschopná

Krídlatka, japonská  je v mnohom obdivuhodná. Za mesiac dokáže vyrásť o vyše 100 cm a celkovo môže dosahovať výšku až 4 m. Jej korene môžu preniknúť do hĺbky až 3m a horizontálne sa ťahať do šírky 7 m. Dokážu vďaka tomu prežiť aj teploty do -35 stupňov Celzia. Už behom troch rokov je schopná tak zmohutnieť, že celkom vytlačí ostatné rastlinné druhy a jej semená sú schopné vyklíčiť aj po 130 rokoch. Rozmnožuje sa semenami, podzemkami, alebo kúskami mladých výhonkov – už časť menšia ako 0,5 cm a ťažšia ako 5 g je schopná zakoreniť.

Vytláča pôvodné druhy z teritória, znižuje biodiverzitu, rozbíja asfalt, betón, narúša základy budov, znehodnocuje stavebné parcely. Porastené pôdy majú vyšší obsah chemických prvkov (najmä draslíka a mangánu), ale aj zvýšený obsah organickej zložky, vody a živín. Korene a listy produkujú látku s alelolpatickým účinkom a tým znemožňujú rast iným rastlinným druhom.

 

Spôsob šírenia

Najčastejšie sa prenáša človekom v pôde kontaminovanej fragmentmi koreňových podzemkov. Rozmnožuje sa rýchlo podzemkami, ale aj ich fragmentami. Už veľmi malé fragmenty podzemkov (7 g  čerstvej váhy) sú schopné dať vznik novej rastline ak je prítomný rastový vrchol.  Hybridná forma má vyšší reprodukčný potenciál ako materské druhy. Semená niektorých klonov sú schopné vyklíčiť aj po 130 rokoch.

 

Prevencia

Zabrániť prenosu úlomkov rastliny do prírodného prostredia.

 

Mechanické opatrenia

Narušenie pôdneho povrchu v kombinácii s postrekom glyfosfátom sa v súčasnosti javí ako najúčinnejšia forma kontroly šírenia. Metóda má najlepšie výsledky u Fallopia sachalinensis, hybridná forma je voči opatreniu najviac odolná.

  1. Mechanické a chemické spôsoby ničenia (kombinácia) Odporúča sa využiť kombináciu kosenia s chemickým postrekom (treba vykonať v druhej polovici mája pri výške pohánkovca asi 1 m, najvhodnejšia výška na aplikáciu je asi 20 cm. Druhú fázu ničenia je potrebné uskutočniť ôsmy až desiaty týždeň po prvej fáze, t.j. v júni alebo v auguste. Medzi pokosením a chemickým postrekom by nemal uplynúť dlhší časový interval ako dva tri týždne, lebo pohánkovec rýchlo rastie. Pri transporte zeminy sa nesmú narúšať podzemné časti rastlín a tak transportovať pohánkovec prípadne na nové lokality. 

 

Krídlatka japonská a jej vplyv na zdravie

Resveratrol chráni ľudský organizmus pred predčasným starnutím. Dokáže totiž účinne bojovať s voľnými radikálmi, ktoré vychytáva z organizmu. Znižuje tzv. zlý cholesterol a chráni cievy pred tvorbou tukových usadenín, takže slúži ako prevencia pred infarktom, aterosklerózou či mŕtvicou. Chráni aj pred rakovinou, má výrazné protinádorové účinky – spomaľuje rast nádorových buniek a aktivizuje schopnosť regenerácie zdravých buniek. Vedci čoraz častejšie hovoria aj o predĺžení života. Resveratrol je totiž schopný aktivovať gén SRT-1, ktorý za určitých podmienok produkuje sirtuín, látku s omladzujúcim účinkom. Bohatým zdrojom resveratrolu je hrozno, najmä šupka a červené víno. V lekárňach sa dajú  kúpiť výživové doplnky vo forme kapsúl, ktoré obsahujú účinnú látku trans-resveratrol.

 

Krídlatka japonksá môže zlepšiť kognitívne choroby

Jedným z najznámejších a najviac využívaných výhod japonskej krídlatky môže byť jej zjavný účinok na kognitívne poruchy, ako je Alzheimerova choroba a demencia. Môže to byť primárne kvôli obsahu resveratrolu v byline, ktorý je rovnaký pre väčšinu výhod rastliny. Resveratrol preukázal merateľný preventívny účinok proti neurodegeneratívnym procesom, ktoré môžu ovplyvňovať nervové dráhy. Rovnako ako antioxidanty môžu eliminovať zubný povlak a neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu spomaliť duševné funkcie a spôsobiť zhoršenie, resveratrol môže pomôcť udržiavať mozgové dráhy v napätí a v prevádzke, čo zabráni týmto tragickým stavom.

Krídlatka japonská udržuje zdravé srdce, Krídlatka japonská udržuje zdravý krvný tlak, Krídlatka japonská udržuje zdravé trávenie, Krídlatka japonská môže pomôcť pri liečbe rakoviny, Krídlatka japonská pomáha regulovať cukor v krvi

Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou prosíme o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie vašich preferencií.
Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne uživateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť váš uživateľský komfort.

Vlastné nastavenie cookies