záhradkári Rosina

Práca záhradkára

4.9.2014

Silné mrazy často poškodzujú ovocné stromčeky, najmä kôstkoviny (marhule, broskyne). Aby sme poškodeniu predišli novovysadené stromčeky chránime tak, že celý kmeň s korunkou obalíme vrecovinou alebo papierom. Vrcholovú časť korunky ponechávame mierne otvorenú. Okrem mrazov kmene stromov chránime aj pred zajacmi, ktorí dokážu v ovocnej časti záhradky urobiť značné škody. Ako ochranu používame chrániče z drôteného pletiva alebo plastických hmôt, prípadne kmene natierame odpudzujúcimi prípravkami. Nesmieme zabúdať tiež na kontrolu oplotenia záhrady. 

4.9.2014

Vyššie denné teploty spôsobujú, že v pletivách stromčekov začínajú prúdiť živiny. Za bezmrazových dní pokračujeme v zimných postrekoch proti prezimujúcim chorobám a škodcom. Je časť urobiť výchovný, presvetľovací a zmladzovací rez ovocných drevín. Na jeseň vysadené stromčeky skrátime výchovným rezom na 2 - 4 púčiky tak, aby po reze púčiky smerovali von z koruny.

4.9.2014

Vyššie priemerné teploty spôsobujú, že zdanlivo spiaca príroda sa začína prebúdzať zo zimného spánku. V záhradke ovocným a okrasným drevinám sa snažíme vytvoriť optimálne podmienky pre rast, kvitnutie a rodivosť stromov. Pokračujeme po výchovnom, presvetľovacom a zmladzovacom reze ovocných drevín. Na jar vysadené ovocné stromčeky dôkladne zalejeme vodou, predtým, ich na 6 - 12 hodín namočíme do vody. Súčasne im skrátime jednotlivé výhonky na 2 - 4 púčiky. Pokračujeme v štepení meruzalky zlatej, vegetatívnych podpníkov jabloní, vrúbľujeme hrušky, čerešne, višne a ďalšie kôstkoviny na vhodné podpníky.

4.9.2014

V teplejších oblastiach nastupuje vegetačná doba s priemernou dennou teplotou nad 10°C. Okrem intenzívneho rastu koreňovej sústavy pozorujeme pri ovocných a okrasných drevinách predlžovací rast púčikov. Koreňová sústava rastie. Je schopná prijímať minerálne živiny rozpustené vo vode, ktoré sú potrebné pre rast výhonkov, na výživu plodov a pod. Aby korene zabezpečovali rast letorastov a úrodnosť ovocných stromov, musia mať v pôde dostatočné množstvo živín. Preto už v predjarnom období a počas vegetácie, najneskoršie do konca júna stromčeky každoročne prihnojujeme viaczložkovými priemyselnými hnojivami, ktoré do pôdy dávame najmä po obvode koruny a za obvodom korún, kde sa nachádza najviac aktívnych koreňových vláskov.

4.9.2014

Je radosť pozrieť sa na kvitnúce ovocné stromčeky, zakvitnutú skalku alebo suchý kvetinový múrik. Ale pozor! V tomto období dokáže spôsobiť značné škody jarný mrázik. Zvlášť citlivé na chlad sú marhule, broskyne, orechy a čerešne. Kvitnúci sad poškodzuje už mráz -2°C. Plody v štádiu po odkvitnutí sú ešte citlivejšie. Dokáže ich zničiť už mráz -1°C. Pôsobenie jarných mrázikov obmedzujeme používaním vhodných ochranných zásahov.

4.9.2014

Vysoké teploty a dlhé dni prezrádzajú, že začína ďalšie ročné obdobie - leto. Úžitkové a okrasné rastliny vyžadujú dostatočné množstvo živín a vlahy, ktoré sú potrebné pre výživu plodov a rast nadzemných častí rastlín. Pri ich nedostatočnom množstve dochádza k júnovému opadu ovocia. Ovocný strom nestačí vyživovať všetky plody, preto určité množstvo zhadzuje.

4.9.2014

Mesiac júl sa vyznačuje najvyššími teplotami v roku. Tieto vysoké teploty spôsobujú, že ovocné stromy, okrasné dreviny a zelenina majú v tomto období nedostatok vody. Rastliny musíme preto zavlažovať. Polievame mäkkou najlepšie dažďovou vodou.

4.9.2014

V tomto období dozrievajú plody marhúľ, skoré jablká a hrušky. Konzumujeme ich v čerstvom stave alebo vhodným spôsobom spracujeme. V rokoch nadúrody ovocia podopierame jednotlivé konáre, aby sa pod hmotnosťou plodov nepolámali. Súčasne pokračujeme v prebierke zimných odrôd jabloní. Ríbezle a egreše po zbere plodov presvetľujeme. Všetky choré, nadbytočné a staršie ako štvorročné konáriky odstránime. Ponechávame len 8 – 12 výhonkov.

4.9.2014

September je mesiac, keď sa končí letné obdobie a začína jeseň. Charakterizujú ju priemerné nižšie denné teploty a prvé jesenné mráziky. Zníženie teplôt spôsobuje, že rast vegetatívnych častí rastlín sa pomaly zastavuje. Ukončuje sa diferenciácia listových púčikov na púčiky kvetné. Koreňová sústava rastlín ešte rastie a prijíma vo vode rozpustené minerálne živiny, najmä draslík, ktorý rozhoduje o odolnosti ovocných a okrasných drevín pred silnými zimnými mrazmi 

4.9.2014

Znížením denných teplôt v okrasnej a úžitkovej časti záhradky nastáva obdobie vegetačného pokoja. Lístie z ovocných a listnatých drevín opadáva. Jednoročné výhonky vyzrievajú, len koreňová sústava pokračuje v raste. Najdôležitejší je príjem draslíka. Pred príchodom silnejších jesenných mrazov oberáme zimné odrody jabĺk a hrušiek. Na skladovanie používame len zdravé chorobami a škodcami nepoškodené ovocie. Orechy dobre vysušíme, lebo jadrá orechov plesnivejú.

4.9.2014

Pokračujeme v prácach, ktoré sme nestačili urobiť v predchádzajúcom mesiaci. Úžitkovú a okrasnú časť záhradky musíme pripraviť na obdobie vegetačného pokoja. Aj naďalej je vhodné obdobie na výsadbu ovocných stromčekov a drobného ovocia. Ku ovocným stromčekom ako oporu používame drevené koly siahajúce až do korunky stromčeka. Z ovocnej škôlky vyberáme slaborastúce vegetatívne rozmnožené jabloňové podpníky, ktoré po oddelení od materských rastlín, zviažeme a uložíme do bezmrazových pivníc. Cez zimné mesiace môžeme do nich v ruke naštepiť ušľachtilé odrody jabloní a na jar ich môžeme vysadiť do škôlky.

4.9.2014

December je mesiac, kedy je najkratší deň v roku. Úžitková a okrasná časť záhradky, okrem niektorých skalničiek sa nachádza v období vegetačného pokoja. Pred príchodom zimných mrazov si narežeme vrúble, ktoré zviažeme a uložíme do vopred vykopaných jám alebo ich dáme do pivníc.

Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou prosíme o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie vašich preferencií.
Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne uživateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť váš uživateľský komfort.

Vlastné nastavenie cookies